Soffbordet – den svåraste möbeln?

Handen på hjärtat – hur länge har du haft ditt soffbord? Jättelänge? Trodde väl det. Har du valt det för att det är perfekt, eller för att det fanns, var billigt och du behövde ett soffbord? Tänkte väl det.

Från att ha varit en anonym möbel som hänger med i ur och skur, men som ingen riktigt lägger märke till så har soffbordet seglat upp på de inredningsintresserades radar som en möbel som är bland de svåraste att träffa exakt rätt med. Man kan till exempel köpa soffbord online, och det finns hur många olika varianter som helst att välja mellan. Priserna varierar också, från några hundralappar upp till nästan hur mycket som helst.

Men varför är det så svårt att hitta rätt i djungeln av soffbord, då? Kanske är det just att utbudet är så himla stort som gör det svårt att välja. Eller så har vi kommit så långt i högkonjunkturen och vårt inredningsintresse att vi har klarat av de stora möblerna, och nu är nere på det som tidigare var detaljer. Oavsett vilket så finns vi med som dina guider inför ditt soffbordsbeslut

Storlek

Det allra första du behöver fundera ut är hur stort ditt soffbord behöver vara. Det beror dels av hur stor soffa du har, och dels av hur du använder din soffa.

Om du och din familj tillbringar mycket tid i soffan allihop, ser på film, fikar och kanske äter, så behöver du ett större bord så att alla får plats. Är soffan istället en plats där en person sitter i taget funkar ett mindre bord eller ett satsbord.

Höjd

Vill du ha ett högt eller ett lågt soffbord? Här är det mycket tycke och smak, men även de faktorer som spelar in för storleken kan påverka valet av höjd.

Ett riktigt lågt soffbord blir ett bra podium för stilleben, men det är kanske inte det perfekta för de som socialiserar mycket just i och runt soffan. Ett för högt soffbord i förhållande till soffan får det hela att likna en matplats snarare än en plats för avkoppling.

Form

Aah… formen. Här är det verkligen bara din stil och smak som avgör. Runt, ovalt, fyrkantigt, spetsiga hörn, rundade hörn eller helt oregelbundet?

Vilken form din soffa har är en del i valet, och även av resten av inredningen i rummet påverkar. Om hela ditt rum och även soffan har strama linjer känns det märkligt med ett runt soffbord, på samma sätt som ett kantigt soffbord blir fel i ett rum med bara mjuka linjer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *