Bjud in färg och mönster i ditt hem

De senaste åren har inredningstrenden varit nordiskt ljus och sval, med vita väggar som möjligen har brutits minimalt och naturfärgade textilier. Den trenden håller dock på att ge vika och istället kommer det mer färg och mönster. Detta syns tydligt i inredningsmagasin och diverse trendspaningar.

Förutom att färgtillverkarna släpper kollektioner med starka färger så kommer även flera av de svenska tapettillverkarna med nya mönsterkollektioner och färgställningar. Ta en tur till en tapethandel och bläddra bland alla mönster och färger och låt dig förföras och inspireras.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja tapet?

Det finns inga strikta regler för att välja tapet, utan låt oss istället ge dig lite råd på vägen.

Om du blir kär i en tapet – välj den. Låt första intrycket styra, och inte de efterföljande tvivlen av typen “nej, det kommer bli för skrikigt/brokigt/rörigt”.
Ta med dig ett tapetprov hem för att kolla hur tapeten ser ut i ditt hem. Antingen passar den in perfekt, eller så får du fundera över vad du behöver förändra mer för att den ska passa in. Kanske är din tapetförälskelse en spark i baken och början på en större inredningsändring hos dig?
Tapetsera gärna hela rum och inte bara en fondvägg. Ett helt tapetserat rum ger ett mjukare intryck.
Om du har flera tapeter hemma kan det vara bra att hålla ihop intrycken lite för att det inte ska upplevas som för mycket. Välj gärna ett tema för dina tapeter, till exempel en kulör. Har du ett tema kan du variera mönster ganska mycket utan att det ser konstigt ut. Igen – här kommer tapetprovet in!

Kan jag tapetsera själv?

Det är lätt att tapetsera själv om du är lite noggrann och har tid. Tänk dock på att det som brukar ta mest tid med tapetsering är underarbetet. Väggarna som ska tapetseras ska vara släta och alla hål och ojämnheter ska ha fyllts igen och slipats bort. Eventuellt behöver du måla ett lager primer på väggen för att undvika att tapetklistret sugs in i väggen istället för att hålla tapeten på plats.
Utrustningen för att tapetsera är en borste, ett tapetbord, tapetkniv och vattenpass. Tapetbordet används för att måla tapetlim på våderna innan du sätter upp dem. Vattenpasset är för att du ska få tapeterna rakt.

Om du tycker att det verkar för svårt eller läskigt kan du höra av dig till en målare. De brukar vara snabba på att tapetsera, så det är vanligtvis inte speciellt dyrt att få det utfört av yrkesmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *