Belysning – ett enkelt sätt att ändra stil på ditt hem

Är du som vi – en sån som har massor med omatchade lampor, som är kvar sedan många, många flyttar? Som liksom behåller alla lampor, även när nya införskaffas. För lampor, det vet ju alla, är alltid bra att ha? I så fall är det dags att du tar en titt på din belysning hemma, och tar ett krafttag för att modernisera och förbättra den.

Belysningsexperter säger att vi ska ha fem till tio ljuskällor i varje rum. Det låter som orimligt mycket första gången man hör det, men med lite eftertanke känns det mer och mer rimligt. Här går vi igenom lite om belysning, för att ge dig lite hjälp på traven till ett härligare, mer stilfullt hem med genomtänkt belysning.

Allmänbelysning

Allmänbelysningen är det som också kallas städljus. Och med det namnet är det lätt att förstå att det handlar om att lysa upp hela rummet på ett så jämnt sätt som möjligt, så att du faktiskt underlättar till exempel städning.

Typiska exempel på allmänbelysning är taklampor. Kanske är plafonder det första du tänker på, men det finns mängder med moderna taklampor som fungerar perfekt som allmänbelysning.

Punktbelysning

Punktbelysning är precis vad det låter som: en ljuskälla som lyser upp en specifik del av rummet. Det första du tänker på här är kanske läslampan vid fåtöljen, eller sänglamporna. Och visst, det är bra exempel på punktbelysning, men det finns andra varianter också.

Tavelbelysning är smart om du har mycket konst på väggarna. Med en bra punktbelysning kommer de att vara blickfång även när det är mörkare. Även bokhyllebelysning är punktbelysning som ger stor effekt i ett rum. Syftet med punktbelysningen är förstås att lysa upp väl valda objekt i rummet för att ge en mer levande känsla och sätta fokus på vackra detaljer.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysningen är de ljuskällor som ger ett ombonat och mysigt intryck. De är alltid ganska ljussvaga, och många gånger har de färgade skärmar som ger ljuset också lite färg.

Bordslampor som placeras exempelvis i fönster är typiskt stämningsbelysning. Även levande ljus och ljuslyktor faller in under den här kategorin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *