Köket – Hemmets hjärta

Köket kallas ibland hemmets hjärta. Det är inte svårt att förstå varför, heller. Att dela en måltid stärker banden i familjen, och utgör en del av det kitt som håller ihop både familj och vänner. Alla minns vi väl festerna som förr eller senare mynnade ut i att alla befann sig i just köket och pratade, drack och bara var.

Så hur ser du då till att skapa de bästa förutsättningarna för att köket verkligen ska bli hemmets hjärta? Inredning är förstås personlig, och det finns inte ett sätt som fungerar för alla. Men vi har några knep som vi tänkte dela med oss av, och förhoppningsvis hjälper de dig att komma på rätt väg.

Plocka undan

Det här kanske låter självklart, eller tråkigt. Men faktum är att det faktiskt fungerar för nästan alla. Köket är ett rum där vi oftast har relativt mycket arbetsytor, och de tenderar att fyllas på med saker som är bra att ha, eller som används ofta. Och även om det är praktiskt att ha dem framme så ger de ett rörigt intryck istället för att vara inbjudande.

Alltså: plocka undan och försöka ha arbetsytorna så rena och tillgängliga som möjligt.

Ställ fram inspirerande saker

När du har ett rent kök med tillgängliga arbetsytor kan du börja arbetet med att göra det inbjudande. Ett alltför undanplockat kök ger ett kalt intryck, och det vill du undvika. Istället vill du ha en luftig och inspirerande känsla. Köket ska vara en plats där du kan släppa lös din kreativitet!

Färska kryddväxter ger grönska och härlig doft, och kan förstås användas i matlagningen. En snygg sous vide kan få ge inspiration till höstmiddagar med härliga köttbitar, tillagade till perfektion under lång tid och serverade med svamp, rotfrukter och ett rustikt rödvin.

En väldesignad kaffemaskin är en investering som är väl värd att göra. En god kopp kaffe förgyller vilken dag som helst (och hjälper dig att komma igenom de värsta morgnarna dessutom).

En uppsättning välslipade knivar behövs i varje kök. Placera dem lättillgängligt i ett knivställ, både för att skydda knivarna och dig själv. Om du använder en magnetlist som knivställ frigör du arbetsyta samtidigt som du får ett bra blickfång i köket. Självklart behöver du också bra skärbrädor. Köp några vackra i trä och slipp fula plastskärbrädor i grälla färger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *