Ge ditt kök nytt liv med enkla medel

Köket är hemmets hjärta sägs det. Och så är det förstås, men i en del fall känns det som att mer är som en hjärtattack. Eftersom köket används dagligen av hela familjen är det lätt att det blir stökigt, fullbelamrat och inte ett dugg välkomnande.

Men räds inte! Det går att få ordning på nästan vilket kök som helst, och med minimala medel dessutom. Det som behövs är lite tid, och kanske några nya vanor i vardagen.

Plocka undan allt

Nu kommer vi till ett superknep som fungerar i alla hemmets rum. Låtsas att du ska styla ditt hem för försäljning. Det innebär att du ska ha så lite prylar som möjligt framme, och det som får stå framme ska vara rent, snyggt och pryda sin plats.

Så plocka undan allt. Ja, allt! Töm alla plana ytor från det som står där just nu. Ställ in smutsig disk i diskmaskinen, och ren disk i skåpen. Rengör och torka av alla ytor.

Saker som har stått framme för att det är praktiskt att ha dem nära till hands ska in i skåpen när de inte används. Är det saker du använder ofta bör de ha en lättillgänglig plats i skåpet, och om de används mer sällan kan de förvaras längre in. Snygga saker du aldrig använder kan du fundera på om du verkligen vill ha framme.

Visst, du behöver ha ett diskställ, trots att det inte är speciellt snyggt. Men försök se till att tömma det dagligen och ställ in den rena disken i skåpet, så ser det mindre stökigt ut.

Det som får lov att vara framme

Saker som faktiskt får lov att stå framme i ett kök, då? Levande kryddor är snyggt och trevligt. Några träskärbrädor i olika storlekar ser bra ut, liksom ett knivställ där du har samlat dina köksknivar.

Snygga kokböcker är bra både för inspiration och för att låta ögonen vila på. Byt gärna titlar regelbundet för att maxa inspirationen.

Snygga flaskor med olja och vinäger, liksom salt- och pepparkar kan placeras bredvid spisen. Gruppera ihop dem på en liten bricka för att ge ett mer samlat intryck.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *