Svenska accessoarer

Tidlös design

När det kommer till inredningsdetaljer är det alltid klokt att välja några tidlösa föremål. Dessa kan sedan kombineras med inredning som är trendigt just nu. När man väljer tidlösa detaljer bör man tänka på att inreda med sådant som håller säsong efter säsong och gärna i material som åldras vackert. Exempel på sådana material är trä, läder, lin och andra naturmaterial. Det är inte bara själva materialet som avgör om inredningsföremålet blir tidlöst. Designen har också en avgörande roll. Har varumärket dessutom gamla anor då är det ofta en god investering. Att välja tidlös inredning både vad gäller detaljer och övrig interiör ligger helt i tiden för en hållbarare konsumtion.

Svenska formgivare

Det finns många svenska designers att botanisera bland. En känd svensk formgivare är till exempel Elsa Gullberg som arbetade med textildesign, en annan är Sigvard Bernadotte vars industriella design gjort sig mycket känd. Simon Gate är, namnet till trots, en svensk formgivare som arbetade med glasdesign. Den kända länsstolen Lamino utsågs 1999 till århundradets svenska möbel av ett heminredningsmagasin. Formgivaren hette Yngve Ekström och han var verksam inom möbeldesign. Josef Franks mest berömda verk kallas Vänskapsknuten och är en ljusstake som skapades som en symbol för fred och vänskap. Bland svenska inredningsdetaljer bör också Y-stolen nämnas. Den ritades av Hans J Wegner år 1949 och stolen är numera en designklassiker. Carl-Axel Acking sysslade med all möjlig formgivning, bland annat lampor och textilier, och var en av våra främsta designers under 40- och 50-talet.

Modern svensk inredning

När det kommer till typiskt svensk modern inredning är den ofta avskalad, med sublima detaljer som till exempel retrodetaljer i köket, någon antik stol och stilrena matchande tavlor, gärna svartvita. Speglar förekommer också i “tavelväggar” som en detalj, likaså tomma ramar direkt på väggen. Shabby-chic är på utgång men förekommer fortfarande. Sammet har kommit stort och återfinns i allt från kuddar till gardiner. Bland färgerna dominerar grå och rosa nyanser, men även lila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Svenska accessoarer

Här kommer du finna allt som har med svenska accessoarer inom inredning att göra. Det finns väldigt många, fina och unika saker att välja mellan.