Använd accessoarer för att skapa blickfång

Med den rådande trenden med låga soffbord är accessoarer verkligen ett perfekt sätt att skapa blickfång i rummet, och göra det mer ombonat. Ett kalt soffbord framför en soffa utan minsta lilla styling ser varken speciellt hemtrevligt eller inbjudande ut.

Men vad är då accessoarer, för det är väl inte handväskor vi menar? Accessoarer inom inredning är det där lilla extra, som sätter piff och knyter ihop rummet. Typiska exempel är krukor, växter, ljuslyktor och plädar. Prydnadskuddar liksom korgar kan också falla in under begreppet.

Snittblommor i vas

En klassiker i inredningssammanhang är fredagsbuketten. Och det finns verkligen anledning till att det är en klassiker, för snittblommor är verkligen vackert och en perfekt accessoar. Välj gärna svenska blommor i säsong, och placera dem i en stor vas på soffbordet. Vasen Dagg av Carina Seth Andersson är en svensk vas som pryder sin plats i varje hem. Samma designer har också gjort vasen Pallo som har ett aningen annorlunda uttryck.

Ljuslyktor drar blickar till sig och sprider ljus

Levande ljus i ljusstakar och ljuslyktor är vackra accessoarer som fyller dubbla syften. Dels är de vackra som en del av ett stilleben, och när de tänds sprider de ett hemtrevligt sken som ger en varm atmosfär till rummet.

En populär ljusstake är Gloria, som formgavs av designduon Broberg & Ridderstråle. Liljan formgavs redan under 1940-talet av Ivar Ålenius Björk, men är lika populär idag.

Ett helt annorlunda, men inte mindre intressant, intryck ger Stumpastaken som formgetts av Jonas Torstensson. Nästan exakt det motsatta intrycket kan ljusstakarna Tulipan, formgivna av Pierre Forssell på 60-talet sägas ge.

Textilier kan helt ändra ett rums karaktär

Textilier är tacksamma accessoarer, eftersom de oftast är lätta att byta ut. Tänk kuddar i soffan och plädar. Men även gardiner kan räknas till accessoarer, om än i något större format.

En rolig kudde att pryda soffan med är Knot. Den formgavs av en isländska, Ragnheiður Ösp Sigurðardóttir, men produceras av Design House Stockholm, vilket gör att vi räknar den som en svensk accessoar. Andra iögonfallande kuddar är förstås Elefant av Estrid Ericson och kuddar i något av alla Josef Franks fantastiska tyger.

Yllefiltar från Klippans Yllefabrik är snygga och varma, samt finns i mängder av mönster och färger. Vi gillar speciellt Inez, med de klassiska “yllefiltrutorna” och Stella med gåsöga-mönster. Båda är designade av Birgitta Bengtsson Björk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *