Klassiska designmöbler – Är de värda sitt pris?

Visst har vi lite till mans (och kvinns) gått och funderat på designmöbler och deras pris? För det är ju så att nästan alla designklassiker är väldigt snygga och vi är många som trånar efter dem. Men priset är en avskräckande faktor, eller verklighetskontroll. Måste det vara så, att klassikerna är oerhört dyra? Och varför är det så, i så fall?

Designklassikerna finns kvar än i dag eftersom de håller väldigt hög kvalitet. På det sättet kan man definitivt säga att det är ett bra köp att skaffa designmöbler eftersom de kommer hålla länge. Det är en stor initial kostnad, men om du bara kommer köpa ett enda matbord i livet så blir det inte en speciellt stor kostnad per användning, eller ens per år. Kanske kan det vara läge att kolla med Zensum Stockholm för att kunna göra ett möbelinköp nu som håller i årtionden framöver.

Tidlös design och hantverksskicklighet

Många av de mest välkända möblerna har en design som anses vara tidlös. Anledningen till att den är just tidlös är att den har behållit sin popularitet genom årtionden och fortfarande anses passa i ett välinrett hem.

Så varför blir vissa möbler klassiker, medan andra faller i glömska? Det är flera faktorer som påverkar i det fallet. Dels ligger det väldigt mycket tanke bakom designen på en klassisk möbel, och dels finns det en tydlig hantverksskicklighet i framställningen av dem. Dessa två måste samverka för att få till den riktigt fantastiska designen.

För att möbler ska hålla i årtionden så krävs det att de är tillverkade av kvalitetsmaterial rakt igenom, och det påverkar självklart priset.

Som ett exempel – vem hade tackat nej till en Ägget-fåtölj, designad av Arne Jacobsson i slutet av 1950-talet, om den hade varit gratis? Nej, precis. Men nu är det ju inte det, och alla har inte 55 000 kronor att lägga på en fåtölj.

Designklassiker från IKEA

På senare tid har även vissa IKEA-möbler fått status som designklassiker. Det är extra roligt, eftersom IKEA verkligen satsar på sin design, trots att de samtidigt vill erbjuda möbler som alla kan ha råd med.

Vissa möbler från tidigare årtionden har uppnått en så hög status att priserna på begagnatmarknaden har rusat i höjden och de kostar nu flera gånger så mycket som när de var nya. Så vara rädd om dina IKEA-möbler, de kan vara designklassiker som kan ge dig extra klirr i kassan i framtiden!