Hösten – Den bästa fikatiden

Det bästa med hösten måste ändå vara att det är perfekt för fika. När regnet smattrar mot rutorna och mörkret sänker sig tungt redan på eftermiddagen, då är det verkligen läge för en kopp kaffe och en bit kaka. Om du bakar kakan själv så får du dessutom som en bonus ett hem som doftar ljuvligt hela dagen.

Så leta fram dina bästa kakrecept och mota bort all eventuell hösttristess med att baka en kaka som du sedan bjuder familj och vänner på. Har du barn är de säkert gärna med och bakar, eller åtminstone provsmakar smeten. Sen är det bara att dra igång din kaffebryggare medan du väntar på att det blir klart i ugnen.

Kanelbullens dag 6/10

Kakor och kakor, förresten. Glöm inte bort kanelbullens dag! Baka dina egna kanelbullar så är du säker på att du inte glömmer att fira dagen. Kanelbullar är perfekta att ha i frysen också, de tinar på ett kick när suget väl sätter in.

Kanelbullar är lätt att baka, och det tar inte ens speciellt lång tid. Visst, degen ska jäsa ett par gånger, men det är inte några långjäsningar i de flesta fall. Det du ska tänka på när du bakar bullar är att smöret i degen ska vara rumsvarmt, inte smält. Och så ska du vara försiktig med mjölet. Använd så lite du kan, och låt degen vara ganska kladdig och svårhanterlig. Då blir nämligen dina bullar saftigare. Ja, och så behöver du antagligen 1,5 eller 2 gånger av fyllningen.

Äppletider

Nu är tillgången på svenska äpplen som bäst! Har du egna äpplen använder du såklart dem, men annars finns det flera sorter att köpa i affären. Baka en äppelkaka med dem. Välj ett recept på en saftig sockerkaka, med smör i smeten. Toppa den med äppleklyftor som du har vänt i kanelsocker, och du har en alldeles fantastisk skapelse. Gillar du mandelmassa kan du riva det över äppleklyftorna också. Servera kakan ljummen, och vill du lyxa extra bjuder du vaniljsås eller vispad grädde till.

Det allra enklaste är kanske en smulpaj med äpplen. Fyll en form med äppleklyftor som du pudrar med socker, kanel och kardemumma. På med en smuldeg gjord på smör, mjöl, havregryn och lite socker och skjuts in i ugnen. Efter 20-25 minuter är den klar. Servera med vaniljsås eller kanske en kula vaniljglass.